Waarden zijn écht de bouwstenen, het fundament van elke onderneming. Squadron heeft als jong bedrijf en start-up ondervonden hoe belangrijk het is om deze vast te leggen en te benoemen.
Twijfels of kan je niet beslissen? Door terug te grijpen naar de waarden kom je zeker tot inzichten en een oplossing. Of je dan met mensen in loondienst of met zelfstandige experten werkt, au fond blijft dit hetzelfde. En welke waarden je intern voor de medewerkers ook opstelt, ze zijn pas krachtig als ze gelijkwaardig gepercipieerd worden door de externe stakeholders (klanten).
Lijkt eenvoudig toch? Je zoekt 5 catchy waarden uit, voldoende inspiratie op Google, en met een marketingsausje erover maken ze deel uit van een leuke branding. Maar zo werkt het dus niet, en gelukkig maar!
Hoe bepaal je dan de waarden?
Het bepalen van de waarden is geen exacte wetenschap. Het zit hem vooral in het proces er naar toe, we werken immers met mensen. ? Dit biedt een voedingsbodem om de betrokkenheid aan te scherpen. Waarden zijn er sowieso, in elke organisatie van bij de start aanwezig. Ze effectief gaan benoemen lukt pas als ze ook tijd hebben gehad om te rijpen.
De meeste members van Squadron zijn er al bij sinds de opstart en hebben het bedrijf dan ook letterlijk zien evolueren. Evident dat er op een bepaald moment met een kritische blik wordt gekeken en vragen worden gesteld zoals: zitten we nog op koers? Waar gaat ons Squadron-schip heen? Moeten we onze koers bijsturen om onze lange termijn plannen te verwezenlijken?
Na deze introspectie kan je concluderen of het bedrijf op de juiste koers zit of misschien kom je tot de conclusie dat het tijd is om de visie bij te schaven, doelen te (her)definiëren en waarden bij te sturen.
De waarden van Squadron
Het voordeel van een jonge onderneming als Squadron is dat we dit proces samen konden doen met onze members aan de hand van een interne blue paper. We zijn gestart met onze persoonlijke why voor te stellen aan elkaar: waarom doen we wat we doen? Dit is geïnspireerd door Simon Sinek en zijn Golden Circle waarbij de ‘waarom’ steeds centraal komt te staan bij alles wat echte topbedrijven doen. Vanuit de persoonlijke why van de members werden de waarden bepaald in lijn met de why van Squadron “Making the Golden Age of Technology happen”. Dit bleek een interessante oefening te zijn waarbij we volop de tijd werd genomen om met iedereen in gesprek te gaan en vooral naar elkaar te luisteren.
En wat bleek? We zaten quasi allen op dezelfde lijn en konden elkaar terugvinden in waarden die eenvoudig maar toch voldoende ambitieus zijn:
- Positiviteit
- Vertrouwen
- Engagement
- Persoonlijke ontwikkeling
- Ethisch intrapreneurship
We hebben deze waarden samengegoten in een paragraaf:
“Squadron communiceert positief en oplossingsgericht. In onderling vertrouwen en met engagement investeren we samen met onze klant en met elkaar in het ontwikkelen van projecten met duurzame impact en conform ons charter van ethisch en toekomstgericht ondernemen.”
Kunnen waarden voor een breekpunt zorgen?
Dat kan, maar dat is geenzins de insteek. Het is een illusie om altijd op 1 lijn te zitten en verschillende invalshoeken maken het ook net interessant.
Twijfel je of zit je met iets, key is om in gesprek te gaan met elkaar en opnieuw te benoemen! Wel is het belangrijk om jouw persoonlijke waarden terug te vinden in de waarden waarvoor het bedrijf staat. Wetende dat je gemiddeld 9.000 dagen uit je leven aan je professionele loopbaan spendeert is het dus zeker belangrijk dat je eigen waarden aansluiten bij die van het bedrijf. Het loont zeker de moeite om daar regelmatig bij stil te staan.
De kernwaarden van het bedrijf benoemen en uitschrijven helpt ook de identiteit van het merk te versterken en die uit te spelen naar de arbeidsmarkt. Zo kan je gemakkelijker de juiste kandidaten aantrekken, intern iedereen op dezelfde lijn krijgen en kan je deze zelfs gebruiken als leidraad bij moeilijke vraagstukken. Uiteraard vormen onze waarden ook de basis in gesprekken met kandidaten en nieuwe members. Naast de expertise, zijn we vooral nieuwsgierig en gericht op zoek naar de persoon achter het CV. Een gesprek is dan ook eerder een uitwisseling van ideeën, visie en persoonlijke drijfveren.
En dan ontdekken we waar een match is op lange termijn voor beide partijen. Altijd boeiend!