SQUADRON logo

SQUADRON Blog

05/10/2022

Els Carrette

Meet the Member: Patrick

Patrick maakt al sinds jaar en dag deel uit van de SQUADRON community. Binnen de community wordt hij aanzien als de oude rot in het vak. Als je echt geen kant meer op kan, passeer dan eens bij Patrick en je bent in een mum van tijd terug op weg. Hij is binnen het Motionminds team aan de slag als Automation engineer. Maar wat houdt dat juist in?

Als automation engineer, wat doe je juist?

“Wij worden ingezet voor de ontzorging van de klant van A tot Z zodat zijn productiemachines en productieproces werkt en blijft werken. We vertrekken altijd vanuit de uitdaging waar de klant voor staat. Meestal starten we bij het bijstaan of onderzoeken van nieuwe mogelijkheden binnen de automatisatie van het productieproces. Dit kan starten bij het opstellen van een lastenboek, het consulteren van potentiële leveranciers alsook het opvolgen van de implementatie door een derde partij. In de fase van transitie ondersteunen we daarbij vaak het onderhoudsteam bij het aanpakken van interventies. We nemen dan samen issues aan waarbij SQUADRON als raadgever functioneert. Om de klant van meer data en informatie te voorzien hoort het koppelen van software en hardware aan machines eveneens tot ons takenpakket. Ons motto is steeds om de productie bij de klant zo vlot mogelijk te laten verlopen en daar toegevoegde waarde te creëren voor de klant” vertelt Patrick.

Hij doet dagelijks beroep op een heel scala van disciplines:

  • Projectenopvolging
  • Datacaptatie en productierapportering
  • Mechanisch ontwerp inclusief berekeningen & tekeningen
  • Elektrisch ontwerp
  • Software schrijven voor zowel PLC als PC
  • Verbindingen maken tussen machines

Waar werk je op heden aan?

“Momenteel ben ik bezig met het opleveren van een productielijn met lasautomatisering voor een van onze klanten. Daarbij doe ik aan projectopvolging, technische ondersteuning voor het volledige project en ben ik ook verantwoordelijk voor andere zaken zoals productie acceptatietesten. In een ander project ben ik bezig met datacaptatie. Daarbij starten we vanuit een ongedocumenteerde situatie en werken we naar een gedocumenteerde situatie mét SCADA visualisatie.

Hoe ziet een typische dag als Automation Engineer eruit?

Patrick: “Elke dag is uniek. Als je moet bijspringen bij acute problemen, is het moeilijk je dag op voorhand te plannen. Je weet nooit op voorhand wat er op je pad komt. De variatie houdt het spannend want er is geen mogelijkheid dat je vast komt te zitten in een sleur. Bij deze job is het echt belangrijk dat je flexibel bent.”

“Als je een project aan het uitwerken bent, is de dag eveneens zeer gevarieerd gevuld gezien meerdere disciplines aan bod komen. De ene dag ben je mechanisch bezig en de andere dag eerder elektrisch om uiteindelijk alles mooi samen te laten werken via de software die je met het team ontworpen hebt.” vertelt Patrick.

Als automation engineer is je doel bij de klant tweeledig: je ondersteunt bij investeringsprojecten  en werkt daarbij ook vaak curatief én preventief. Patrick vult aan: “Beiden kan je enkel tot een goed einde brengen wanneer je je als automation engineer volledig kan inleven in het productieproces van de klant.”

Waarom koos jij voor Squadron?

“Ik ben er al vanaf het eerste moment bij. Ik was zeer gedreven en wou graag nieuws aanpakken. Daarnaast wilde ik met m’n jarenlange ervaring best wel een uitdaging aangaan waar ik al die kennis verder kan overdragen” vertelt Patrick. “Ondertussen ben ik terecht gekomen in een jong team waar, wanneer ze geen zicht krijgen op een oplossing, ze zich naar mij richten als laatste redmiddel.”

“Daarnaast krijgen we bij SQUADRON graag echte uitdagingen. Als alle andere opties en partijen uitgeput zijn en je niet tot een oplossing komt, dan moet je zeker eens bij ons langskomen. Wij gaan de uitdaging graag aan en zorgen ook voor een totaaloplossing. Maar je hoeft zo lang niet te wachten, je mag gerust ook eerder contact met ons opnemen.”

Hoe zou je het Motionminds team omschrijven?

“We zijn een heel fier team met een toffe sfeer. Een van de absolute sterktes is dat we zeer gemengd zijn qua kennis, leeftijd én interesses. Het zijn een voor een toffe collega’s met elk hun eigen sterktes. Samen vormen we een hechte bende die samen naar één doel streeft: de klantentevredenheid. Bij ons heb je geen individuele strevers, we geraken er enkel wanneer we onze gezamenlijke kennis bundelen. Onze klanten kunnen dan ook genieten van de kennis van het volledige team” aldus Patrick.


Interesse om onze SQUADRON community te komen versterken?

We Care – We Unite – We Empower

Heb je het al gezien? Onze branding & baseline kregen een upgrade!
Meet the Squadron member Filip

Meet the Member: Filip

Het is hoog tijd dat we je voorstellen aan een van onze leden uit Skopje, Noord-Macedonië. Filip...

Meet the Member: Michiel

Michiel is een van onze laatste aanwinsten bij Squadron. Begin 2022 startte hij als project...
Meet the Member: Marcel

Meet the Member: Marcel

Eind 2019 ging Marcel van start binnen het Processminds-team, de divisie van Squadron die zich...
Nele Eminds

Meet the Member: Nele

Nele was er al bij vanaf het prille begin! Ze is een vaste waarde en heeft een pak ervaring en...
Meet the member Ann

Meet the Member: Ann

Maak kennis met Ann. Zij maakt al van de allereerste dag deel uit van Eminds, de business unit...
wendbare organisatie

Wendbare organisatie

De laatste tijd is onvoorspelbaarheid onze enige zekerheid geworden in een eeuwig veranderende...
Freelancer worden

Freelance ingenieur worden bij Squadron

Freelancer, zelfstandige, entrepreneur, ondernemer… er zijn veel verschillende namen voor...
Squadron Charter

Het SQUADRON Charter

Bij Squadron liggen onze kernwaarden – positiviteit, engagement, vertrouwen, persoonlijke...
Waarden als bouwstenen voor je bedrij

Waarden zijn de bouwstenen van je bedrijf

Kan je een bedrijf runnen zonder waarden? Ja, wellicht wel, maar hoe lang? Kan je een sterk...
Squadron Community Meetings

Community meetings

Squadron organiseert maandelijks een community meeting met alle leden. Deze community meetings...