SQUADRON logo

SQUADRON Blog

03/05/2022

Els Carrette

Meet the Member: Michiel

Michiel is een van onze laatste aanwinsten bij Squadron. Begin 2022 startte hij als project engineer bij het Motionminds-team. Daar begeleidt hij technische projecten van A tot Z, startende met de conceptfase, de engineering, het aankooptraject, de uitvoering en uiteindelijk de oplevering van het project wanneer alles naar behoren functioneert. Michiel heeft eerder al ervaring opgedaan als project engineer binnen de procesindustrie.

Project Engineer zijn bij Squadron, hoe ziet dat eruit?

‘Elk project en elke klant zijn uiteraard uniek. Als project engineer besef je dit maar al te goed’ getuigt Michiel. Hijzelf werkt momenteel aan 3 verschillende projecten bij éénzelfde klant. Toegegeven, momenteel werkt hij actief op 2 van de 3 projecten en staat de 3e tijdelijk op een lager pitje. ‘Als Project Engineer is het zeer belangrijk dat je een project echt durft vast te nemen! De klant ontzorgen en ownership nemen van het project staat steeds centraal. Gaandeweg wordt duidelijk waar je je verder in zal moeten verdiepen om het project te doen slagen en tot de best mogelijke oplossing te komen voor de klant. Als project engineer ben je dé contactpersoon voor de klant, zijn medewerkers en de leveranciers die het project uitvoeren.

‘Voor de slaagkansen van het project is het cruciaal om een goede relatie op te bouwen met de klant en zijn medewerkers. Het is immers de klant die de cruciale product- en proceskennis bezit. Zonder die kennis zal het zeer moeilijk worden het project tot een succesvol einde te brengen. Vaak op de werkvloer komen, helpt daar enorm bij. Het is pas wanneer je vaak de werkvloer opgaat en met de mensen praat, dat je meer te weten komt over het productieproces en een band opbouwt met de medewerkers. Zo pik je ook sneller op waar het fout loopt of waar het nog net dat tikkeltje efficiënter kan. Eenmaal je het vertrouwen hebt van de medewerkers, heb je een draagvlak voor je oplossing en zal de implementatie ervan ook een stuk vlotter verlopen.’ Michiel verduidelijkt verder dat een open en vlotte communicatie echt key is voor het slagen van het project.

‘Ik heb ook het voordeel dat ik in een topteam zit bij Motionminds. Het is een jong en hecht team waar je gemakkelijk met de andere members eens kan overleggen over technische vraagstukken. Zo kunnen onze klanten niet enkel genieten van onze individuele kennis maar krijgen ze de expertise en knowhow van een volledig team! En er zit heel wat expertise en knowhow in ons team!

Hoe ziet een typische dag als Project Engineer bij Squadron eruit?

‘Eerlijk? De job is héél gevarieerd, er is weinig tot geen routine aan wat ik doe. Ik probeer zoveel mogelijk naar de klant of werf te gaan’ antwoordt Michiel. ‘Het project waar ik momenteel het meeste van mijn tijd aan spendeer, is de bouw van een greenfield fabriek in Roemenië voor een Vlaamse klant. Een zeer mooi, complex en uitdagend project. Momenteel is de ruwbouw in de finale fase, hierna start de opbouw van de installaties binnen in de fabriek. Het interessante aan het project is dat het ruim en gevarieerd is: bouw, utilities, vergunningen, machines en automatisatie komen allemaal aan bod.’

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor Squadron members?

‘Technische leergierigheid, resultaatgericht zijn en een goede portie gezond verstand!’ antwoordt Michiel meteen. ‘Bij SQUADRON gaan wij mee de fabriek binnen en zorgen we dat de oplossing volledig geïmplementeerd en ingeburgerd is en dat ze ook praktisch is. Pas dan zit onze taak er volledig op.’ Verder moet je als Squadron member ook flexibel zijn, je aanpassen aan de wensen en noden van de klant.

Verder vertelt Michiel dat hij graag nog een opleiding zou volgen om meer in de diepte te kunnen gaan over automatisering. In zijn vrije tijd doet hij een opleiding residentieel elektricien met de plannen om later zelf een huis te (ver)bouwen. Aan initiatief zeker geen tekort!

Waarom koos jij voor Squadron?

‘Ik kom uit een zelfstandig gezin, dus het zat altijd al in de kaarten dat ik op een dag zelf ook de sprong zou maken en zelfstandige zou worden. Voor mij was dat dan ook een grote reden om aan te sluiten bij Squadron’ getuigt Michiel. Het feit dat hij kan meebouwen aan een scale-up die in de Vlaamse maakindustrie impact wil maken, is een mooi doel om je achter te scharen.

‘Je komt terecht bij een tof team die tal van expertises heeft en elkaar goed aanvullen. Je vindt er altijd de juiste kennis terug. Squadron is ook zeer agile en wendbaar, ze kunnen er kort op de bal spelen en dat spreekt me aan. Ook aan uitdaging heb je geen tekort, bij Squadron krijg je steevast technische en complexe projecten die een waardige uitdaging vormen voor het hele team. Bij ons is het nooit saai!’


Heb jij interesse om als member lid te worden van Squadron?

Neem zeker eens een kijkje naar onze openstaande vacatures of contacteer Stephanie, onze People Expert, om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. We zijn altijd op zoek naar nieuwe members!

We Care – We Unite – We Empower

Heb je het al gezien? Onze branding & baseline kregen een upgrade!

Meet the Member: Patrick

Patrick maakt al sinds jaar en dag deel uit van de SQUADRON community. Binnen de community wordt...
Meet the Squadron member Filip

Meet the Member: Filip

Het is hoog tijd dat we je voorstellen aan een van onze leden uit Skopje, Noord-Macedonië. Filip...
Meet the Member: Marcel

Meet the Member: Marcel

Eind 2019 ging Marcel van start binnen het Processminds-team, de divisie van Squadron die zich...
Nele Eminds

Meet the Member: Nele

Nele was er al bij vanaf het prille begin! Ze is een vaste waarde en heeft een pak ervaring en...
Meet the member Ann

Meet the Member: Ann

Maak kennis met Ann. Zij maakt al van de allereerste dag deel uit van Eminds, de business unit...
wendbare organisatie

Wendbare organisatie

De laatste tijd is onvoorspelbaarheid onze enige zekerheid geworden in een eeuwig veranderende...
Freelancer worden

Freelance ingenieur worden bij Squadron

Freelancer, zelfstandige, entrepreneur, ondernemer… er zijn veel verschillende namen voor...
Squadron Charter

Het SQUADRON Charter

Bij Squadron liggen onze kernwaarden – positiviteit, engagement, vertrouwen, persoonlijke...
Waarden als bouwstenen voor je bedrij

Waarden zijn de bouwstenen van je bedrijf

Kan je een bedrijf runnen zonder waarden? Ja, wellicht wel, maar hoe lang? Kan je een sterk...
Squadron Community Meetings

Community meetings

Squadron organiseert maandelijks een community meeting met alle leden. Deze community meetings...