SQUADRON logo
Freelancer worden

SQUADRON Blog

25/11/2021

Els Carrette

Freelance ingenieur worden bij Squadron

Freelancer, zelfstandige, entrepreneur, ondernemer... er zijn veel verschillende namen voor iemand die zelf aan het stuur wil zitten van zijn loopbaan. Het concept freelancer heeft dan ook de afgelopen jaren enkel gewonnen aan populariteit. Het jaar 2020 zag een exponentiële toename in mensen die voor zichzelf aan de slag gingen en die trend lijkt zich verder te zetten.

Binnen dit opzet heeft Squadron een sterke positie. We zijn een community van experten die zich focussen op procesoptimalisatie, digitalisatie, automatisatie en product design. Alle members die bij ons aan de slag gaan, doen dit op zelfstandige basis. Dit is een bewuste keuze geweest om hier als trendsetter reeds op in te spelen van bij onze start in 2019. De meeste members zijn zelfstandig geworden om met ons in zee te gaan. Door in te zetten op deze vorm van co-creatie bieden we een platform waar onze members continu connecteren met een groep gelijkgestemde professionals. Zo kan elke member zich focussen op zijn/haar expertise en die verder uitbouwen op eigen tempo. Tegelijkertijd stimuleren we hiermee om ook eens over het muurtje heen te kijken en kennis te maken met andere expertises.

Niet zo’n grote stap als je zou denken

Bij Squadron geloven we sterk in onze gezamenlijke expertise. We hebben 4 business units waarbinnen onze members actief zijn: ProcessmindsEminds, Motionminds en Desigminds. Elke divisie heeft zijn eigen expertise, maar we steken onze mensen niet in een hokje en stimuleren onze members om over de grenzen van hun eigen mind heen te kijken. Om onze positie binnen de Vlaamse maakindustrie te versterken, bundelen we onze krachten met onze unieke competenties en omarmen we het concept van shared knowlegde. Het geheel is meer dan de som van de delen gezien we sterk aan kruisbestuiving doen binnen en over de expertises heen en onze members aansporen hun expertise zowel uit te diepen als te verbreden.

Wij verkiezen om met zelfstandigen te werken om meerdere redenen. Eén hiervan is dat het hem vooral gaat over het beschikken over een durvers-mentaliteit. Ze zeggen vaak dat ondernemen in het bloed zit. Dit is gedeeltelijk waar, maar de ondernemersmicrobe kan ook ontwikkeld worden. Het enige wat nodig is, is het lef om te springen. Wat bovenal het belangrijkste is, is dat de members zelfstandig aan de slag kunnen, berekende risico’s durven te nemen, initiatief nemen en het heft in eigen handen nemen. En dat is meer dan gewoon een zelfstandig statuut hebben.

Voordelen van freelancer worden

 • Interessante jobinhoud met uitdagingen

Je neemt ownership van begin tot einde van het project. Je start bij de probleemstelling, gaat op zoek naar oplossingen en implementeert deze. Een project is pas echt afgelopen als de juiste oplossingen geïmplementeerd zijn, werken en ook gedragen worden door de werknemers van het bedrijf. Wij staan voor duurzaamheid en zijn pas tevreden wanneer een klant een langdurige oplossing gekregen heeft die blijvend impact heeft op zijn bedrijfsproces.

 • Autonomie – geen werknemer-werkgever mentaliteit

Een Squadron member is niet zoals een gewone werknemer. Ze zijn zelfstandig, zien opportuniteiten en gaan er ook zelf mee aan de slag. Squadron members denken mee met de klant en zien de bottlenecks en challenges waar de opdrachtgever zich misschien zelf nog niet van bewust is. We go the extra mile.

 • Afwisseling – verschillende projecten

Squadron members werken per project. Eenmaal een project de eindfase bereikt, bekijken we samen met de member welke projecten binnen zijn/haar interesse en ervaring ligt en wat de volgende uitdaging zal worden. Je kan proeven van verschillende sectoren, je komt bij heel uiteenlopende bedrijven over de vloer, komt in contact met verschillende culturen en je wordt continu uitgedaagd.

 • Flexibiliteit en vrijheid

Work-life balance is een gegeven dat meer en meer aan belang wint en zeker bij de generatie Millennials & Gen Z een belangrijke factor is. Als freelancer kan je zelf beslissen hoe jouw tijdsindeling eruitziet en op welke momenten je beschikbaar bent om projecten te doen. Toch is dit geen éénrichtingsverkeer en ga je als freelancer ook engagementen aan om deadlines te behalen, projecten van hoog niveau af te leveren en vooruitgang te boeken.

Bij Squadron stimuleren we ondernemerschap zonder daarbij in een klassieke 9-to-5 mentaliteit te vervallen. Onze members bekijken in functie van hun project wanneer zij aanwezig zijn bij de klant en er wordt een planning opgemaakt. De werkuren en fysieke aanwezigheid ter plaatste bekijk je in functie van de opdracht. Gezien onze members proceoptimalisaties implementeren is het uiteraard vanzelfsprekend dat zij voornamelijk in hun biotoop – de productievloer – aan de slag zijn. Maar sommige taken, zoals het uitwerken van een data-analyse, kan perfect vanuit één van onze hubs of vanuit hun homeoffice gebeuren. Hoe meer we aanwezig zijn bij de klant, hoe groter de vertrouwensband.

 • Jobzekerheid

Door de huidige situatie op de arbeidsmarkt heerst er een waar tekort van gespecialiseerde ingenieurs en technische experten. Hier is de ‘war of talent’ zeer goed voelbaar.

Voordelen van de Squadron community

Naast de voordelen om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen, zijn er ook voordelen verbonden aan het lid worden van de Squadron community. Het zijn er heel wat en die sluiten mooi aan bij bovenstaande voordelen:

 1. Heb je een specifieke expertise en wil je het graag vanuit een breder perspectief aanpakken? Perfect! We ondersteunen je graag om uit je comfortzone te treden en in aanraking te komen met andere expertises.

 2. Bij Squadron worden de sales en marketing uit handen genomen. De experten hoeven dus niet zelf op pad te gaan op zoek naar opdrachten of het aantrekken van nieuwe klanten. Als ingenieur kan je je focussen op wat je graag en goed doet. Je komt terecht in een netwerk van gelijkgestemden en andere experten, voor jou enkel een win-win situatie.

 3. Bij Squadron is het eerder projectmatig werk. Je zal dus nooit vervallen in een routine. Er is meer dan voldoende afwisseling en we ijveren om de mooiste projecten binnen te halen voor onze members.

 4. Wanneer je naar de opdrachtgevers gaat, ben je al bezig met een netwerk uit te bouwen. Ook dankzij de maandelijkse community meetings heb je goed contact met de andere Squadron members. Ook tijdens deze meetings brengen we voldoende variatie: we nodigen een inspirerende spreker uit, experimenteren met een nieuwe business case, organiseren een workshop of gaan aan de slag met actuele topic.

 5. Bij Squadron sta je er nooit alleen voor. Dankzij de duowerking werk je altijd samen met een ander Squadron member en krijg je de kans om te connecteren met elkaar vanuit jullie expertise. We zorgen er altijd voor dat de experten complementair zijn en samen een geïntegreerde oplossing kunnen bekomen.

 6. Je komt terecht in een community van mensen met een gemeenschappelijke visie die dezelfde waarden delen.

 7. De maandelijkse community meetings focussen op expertise, best practices, kennisdeling, een programma op maat van onze members rond innovaties, people aspecten, businessplannen… We polsen regelmatig bij de members naar interesses en vragen ook naar feedback over voorbije activiteiten zodat we het voor iedereen even interessant kunnen maken. Na de community meeting is er altijd nog tijd voor enkele leuke activiteiten zoals een BBQ of gewoonweg een pintje pakken aan de bar.

 8. Squadron beschikt over een hub te Waregem en vanaf 2022 is er ook een in Oostkamp. Hier kunnen Squadron members elkaar vrijblijvend treffen voor overleg of ze kunnen vanuit thuis of in de hub werken in plaats van bij de klant. Zo versterken we verder het community-gevoel.

 9. Persoonlijke ontwikkeling is een van onze 5 kernwaarden. Wij bieden dan ook aan elke member opleidingen aan én een persoonlijk groeitraject met een externe coach die je begeleidt om jouw ambities waar te maken.

 10. Op vraag van onze members en om de ambities van Squadron waar te maken, hebben we een Memberplan uitgewerkt. Deze dient als een leidraad om members de kans te geven om actief deel te laten uitmaken van het groeiverhaal van de start-up.

 11. We hebben geen vaste structuur maar een kader waarin je ownership opneemt.

 12. Je wil duurzaam ondernemen: je gelooft dat langetermijnoplossingen de beste oplossingen zijn en denkt steeds aan de impact die het kan hebben op de planeet, de mens en de maatschappij. Wij zien het grotere plaatje.

Ondernemen staat niet gelijk aan het statuut van zelfstandige of freelancer, maar is vooral een mindset: je durft zelf het heft in eigen handen te nemen en durft berekende risico’s aan te gaan. Het allerbelangrijkste en dan refereren we naar het boek van Jurgen Ingels “50 lessen voor ondernemers”: Stel jezelf de vraag ben ik een entrepreneur, intrapreneur of een wannapreneur?

Wij zoeken de intrapreneurs onder de entrepreneurs die vooral ook een setting zoeken om zich verder te ontwikkelen en als ondernemer te groeien binnen een ruim kader.
Doen uit je passie en de rest volgt!

We Care – We Unite – We Empower

Heb je het al gezien? Onze branding & baseline kregen een upgrade!

Meet the Member: Patrick

Patrick maakt al sinds jaar en dag deel uit van de SQUADRON community. Binnen de community wordt...
Meet the Squadron member Filip

Meet the Member: Filip

Het is hoog tijd dat we je voorstellen aan een van onze leden uit Skopje, Noord-Macedonië. Filip...

Meet the Member: Michiel

Michiel is een van onze laatste aanwinsten bij Squadron. Begin 2022 startte hij als project...
Meet the Member: Marcel

Meet the Member: Marcel

Eind 2019 ging Marcel van start binnen het Processminds-team, de divisie van Squadron die zich...
Nele Eminds

Meet the Member: Nele

Nele was er al bij vanaf het prille begin! Ze is een vaste waarde en heeft een pak ervaring en...
Meet the member Ann

Meet the Member: Ann

Maak kennis met Ann. Zij maakt al van de allereerste dag deel uit van Eminds, de business unit...
wendbare organisatie

Wendbare organisatie

De laatste tijd is onvoorspelbaarheid onze enige zekerheid geworden in een eeuwig veranderende...
Squadron Charter

Het SQUADRON Charter

Bij Squadron liggen onze kernwaarden – positiviteit, engagement, vertrouwen, persoonlijke...
Waarden als bouwstenen voor je bedrij

Waarden zijn de bouwstenen van je bedrijf

Kan je een bedrijf runnen zonder waarden? Ja, wellicht wel, maar hoe lang? Kan je een sterk...
Squadron Community Meetings

Community meetings

Squadron organiseert maandelijks een community meeting met alle leden. Deze community meetings...