digital factory
  • End-to-end integratie via een digital twin

  • Industry 4.0-toepassingen creëren pas écht waarde wanneer ze end-to-end worden geïntegreerd – van leveranciers en operaties tot klanten. Een cruciale schakel in deze integratie is de 'digital twin'. Een digital twin is een virtuele of digitale replica van fysieke entiteiten zoals apparaten, machines, processen of zelfs hele bedrijven. Het combineert data uit diverse bronnen, zoals je productieomgeving, ERP, CRM, MES, enzovoort. Hierdoor kun je beter geïnformeerde, modelgestuurde beslissingen nemen.
    • De veelzijdigheid van digital twins

    • Digital twins hebben diverse toepassingen die jouw bedrijf vooruit kunnen helpen:

      • Digitale representatie: Wat zijn de huidige parameters van een specifieke machine? Welke data kunnen we verzamelen van een apparaat of motor? En hoe verhoudt deze data zich tot andere productielijnen of bedrijfsgebieden? Zijn er verbanden die we nog niet kenden?
      • Historische analyse: Door terug te kijken op een specifieke periode kun je de exacte omstandigheden begrijpen. Een digital twin helpt je inzicht te krijgen in waarom een storing is opgetreden, wat verdere optimalisatie mogelijk maakt, bijvoorbeeld in de vorm van voorspellend onderhoud. Dit resulteert uiteindelijk in minder uitvaltijd en betere prestaties.
      • Simulaties: Door veranderingen in je productieomgeving te simuleren op basis van historische data, kun je de impact van die veranderingen bepalen. Zo kun je potentiële problemen identificeren en aanpakken. Denk ook groter: voordat je een nieuwe fabriek bouwt of een nieuw product lanceert, kun je deze simuleren via hun digital twin. Zo kun je de haalbaarheid controleren en optimaliseren waar nodig.
      • Training: Een digital twin van je productieomgeving stelt je in staat om een virtuele omgeving te creëren voor realistische training van je medewerkers. Deze omgevingen zijn risicovrij, waardoor je medewerkers gevaarlijke procedures kunnen leren of zien voordat ze deze uitvoeren. Studies tonen aan dat deze immersieve manier van leren resulteert in betere leerprestaties.
    • Digital twins van je fabriek én van je product

    • Naast het bouwen van een digital twin van je fabriek, is het ook mogelijk om een digital twin van je producten te maken. Data van je digital twin geeft je diverse inzichten gedurende het hele productieproces. Dit kan bijvoorbeeld de hoeveelheid energie zijn die nodig is om een specifiek item te produceren. Deze informatie kan vervolgens worden doorgegeven aan duurzaamheidstoepassingen die de exacte CO2-voetafdruk per product berekenen.

      Waar begint de digital twin met het verzamelen van data? Het begint allemaal bij de orderintake, vaak via een B2B-portaal met een configurator. Hier wordt al een belangrijk probleem in de discrete manufacturing aangepakt: hyperpersonalisatie. Daarna volgt de automatisering van verkooporders. Zonder menselijke tussenkomst worden orders ingepland voor productie en worden live-updates uitgezonden. Vervolgens komt de daadwerkelijke productie, waarbij data over energieverbruik wordt verzameld en het productpaspoort wordt gegenereerd. De laatste stap is verzending, waarbij de relevante productgegevens op de pakbon worden vermeld.

    • Ben je benieuwd hoe een digital twin jouw bedrijf kan transformeren? Neem dan contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken en ontdek hoe onze oplossingen je kunnen helpen de toekomst van jouw industrie vorm te geven.

      • Contact